Att köpa kläder i andra hand.

 
 
 
Nya favoritpolon är inköpt hos Myrorna, 100:- för en herrtröja från Boomerang i linne och bomull
 
Det finns ett antal goda skäl som jag antar att de flesta idag är upplysta om när det kommer till secondhandshopping; liten miljöpåverkan, oftast billigt, där pengarna går till välgörenhet och med stor chans att vara ensam om sitt köp. Det finns även en till aspekt som brukar spela stor roll när jag handlar - kvalitén
 
Det ska mycket till innan jag går till Myrorna och köper ett begagnat plagg från H&M, Gina Tricot eller någon annan budgetkedja. Förvisso hänger de där, de sladdriga trikåtopparna och de skrynkliga plastklänningarna som gör en svettig vid minsta rörelse. Jag skulle gissa att ungefär 70-80% av alla plagg i secondhandbutikerna är just av den sorten. Slit-och-släng-kläder som burits en säsong, och därefter har ägaren blivit trött och skickar dem vidare. Garanterat kommer de bli noppriga och tappa formen efter en tids användning (ifall de inte redan blivit det? Generellt sett så tycker jag att vi bör bojkotta lågpriskedjorna, främst när vi köper i "första hand", oc detta av flera orsaker - fast det tar i en annan gång).
 
Här är fyra punkter som jag brukar ha i bakhuvudet när jag hittar något intressant;
 
- Välgörenhetsbutik?
- Bra material?
- Skick?
- Märke?
 
Välgörenhetsbutik
Ja. Behöver jag säga något mer? 
 
Material
Silke, kraftig bomull, ull av bra kvalité och linne är exempel på schyssta material att kolla efter. Behagliga att bära är de också. I nyproducerat skick kostar dessa plagg x-antal hundralappar mer än dem du hittar andrahand. På nacklappen/tvättlappen står det oftast, ifall du inte litar på din fingertoppskänsla.
 
Skick
Även ett tröja från ett trendigt märke kan ha blivit tvättad fel, och därigenom tappat formen. Jag har hittat jättefina ulltröjor och silkesblusar som blivit tvättade för varmt i maskin, vilket inneburit att de blivit förstörda (tips; tvätta  a l l t i d  dessa för hand med ett bra tvättmedel). Vissa plagg kan också vara väldigt använda, typ långärmade tröjor som får hål vid armbågen. Fast ifall du hittar ett välbevarat plagg som uppenbart är producerats på 60 eller 70-talet så kan jag bara gratulera! Det har redan överlevt i ungefär 50 år, och jag kan nästan lova dig att det kommer att hålla lika många till!
 
Märke
Nacklapparna i plaggen skvallrar även om märke, ursprung och ålder. Med märke menar jag inte att det ska vara "trendigt". Däremot kan vi stryka under på att ett dyrare märkesplagg oftast innehåller bättre material, samt att personerna som producerats det har arbetat under bättre förutsättningar (här finns det sjävklart undantag, men det kan vi tala om vid ett annat tillfälle).
 
Ifall du vill göra det enkelt för sig kan du alltid googla "vintagebutiker" och gå dit. Där är du nästan garanterad att hitta kläder som uppfyller samtliga tre punkter ovan.
 
SÅ! Ut och jaga! 
 
 
Frida, Återbruk | |
Upp